W tym tygodniu trzy przepisy z wykorzystaniem sezonowych warzyw z ogródka Mamy♥️. Na pierwszy ogień proponuję faszerowaną cukinię. Kaszą jaglaną, pomidorkami, papryką, fetą i ziołami. Oto przepis:
Na początku należy ugotować kaszę jaglaną- zwracając bacznie uwagę na to, by jej nie rozgotować- będziemy ją później jeszcze chwilę dusić i zapiekać. Następnie na oliwie z oliwek podsmażamy jedną szalotkę, 1/2 papryki, dodajemy ugotowaną kaszę, kawałek pokruszonej fety, kilka drobno pokrojonych pomidorków i kawałek pokrojonej cukinii. Mieszamy i doprawiamy solidnie- ja użyłam mieszanki ziół greckich oraz soli i pieprzu. Dosłownie chwilkę, na małym ogniu,
dusimy. Wydrążone i pokrojone cukinie solimy, smarujemy w środku oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku 180 stopni, aż delikatnie zmiękną. Następnie wykładamy nasz farsz na każdą cukinię, skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek i znów wkładamy do pieca na 10-15 minut. Kasza jaglana i cukinia to duet dość delikatny w smaku, jeśli ktoś woli wyraźniej, proponuję zmienić kaszę jaglaną na gryczaną. Smacznego.
KOMENTARZE (0)