To jest idealne danie na jesienny deszczowy wieczór.
Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 1,2 litra bulionu warzywnego
- 300 g ryżu do risotto
- szalotka
- ząbek czosnku
- 300 g puree z dyni prowansalskiej (moja ulubiona - lekko słodka i bez problemu z nią się pracuje)
- 1/2 gałki muszkatołowej
- 2 łyżki prażonych orzechów piniowych
- 1 łyżka oliwy z oliwy
- 1,5 łyżki masła
- sól, pieprz
- parmezan
Na łyżce oliwy i masła podsmażyłam posiekaną szalotkę i czosnek. Wsypałam ryż. Chwilę podsmażyłam. Tym razem z uwagi na brak, nie wlałam białego wina. Następnie, ryż podlewałam gorącym bulionem ciągle mieszając. Pod koniec dodałam dyniowe puree. Gotowałam całość tak by ryż na zewnątrz był delikatnie twardy, ale w środku już miękki🙂. Doprawiłam świeżo startą gałką, solą i pieprzem. Dodałam pół łyżki masła. Przykryłam i odstawiłam na chwilę. W tym czasie uprażyłam orzechy piniowe. Na talerzu na risotto starłam parmezan oraz posypałam ciepłymi orzechami.
KOMENTARZE (0)