Placek drożdżowy - z truskawkami, z lekko migdałową kruszonką , z prawdziwą wanilią. Miękki, i puszysty. Moja córka powiedziała, że w końcu dobry rozmiar zrobiłam, a nie taką maliznę co zawsze🙂 Znika szybko. A podczas pieczenia dom pachnie tak cudnie.🤍 Polecam jednym słowem.
Aby przygotować to ciasto potrzebujesz:
Sporej blaszki. Ja piekłam w dużej 40/25 cm. Ideałem byłaby trochę mniejsza, tak by po rozłożeniu ciasta na blaszkę było ciut wyższe.
Rozczyn:
50 g drożdży świeżych
50 g lekko ciepłego mleka
łyżka mąki
łyżka cukru
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w mleku. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i czekamy, aż ruszy.
Ciasto: (składniki temperatura pokojowa)
500 g mąki typ 550
3 jajka
170 g cukru
20 g cukru z prawdziwą wanilią
250 g mleka
100 g masła
300 g truskawek
Jajka z cukrami ubijamy mikserem , aby stały się puszyste. Dodajemy mleko, przesianą mąkę z rozczynem. Wyrabiamy hakiem 10 minut. Dodajemy powoli rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiamy hakiem, aż składniki się połączą, ciasto będzie gładkie i błyszczące. Przykryte ściereczką ostawiamy, aby podwoiło swoją objętość.
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, osuszamy i kroimy na plasterki.
Kruszonka:
80 g mąki: 25 g mąki migdałowej , 55g mąki pszennej
40 g cukru: 30 g drobnego, 10 g z prawdziwą wanilią
50 g masła
Składniki rozcieramy w palcach tak, by się ze sobą połączyły i można było kruszonką posypać ciasto.
Wyrośnięte ciasto ręcznie chwilkę wyrabiamy dłońmi w mące lub mieszamy chwilkę szpatułką tak jak na filmiku. Przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Staramy się szpatułką rozłożyć je równomiernie. Na wierzch ukladamy plasterki truskawek lekko je dociskając. Posypujemy kruszonką. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni góra, dół na 30 - 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką stopień upieczenia przed wyjęciem z piekarnika.
Studzimy w blaszce. I nie sądzę, byście wytrzymali do pełnego wystudzenia🙂
Smacznego🤍
KOMENTARZE (0)