Z żurawiną, pistacjami, otartą skórką pomarańczową i pomarańczowym lukrem. Niepozorne. Coś na kształt keksu. Nie wymaga użycia miksera. Można upiec w prezencie idąc w gości. Znakomite po upieczeniu jak i na następny dzień. Jak już wszystkie słodkości znikną, a spodziewacie się gości w Święta, upieczenie je z łatwością tego samego dnia. To ciasto mnie już nie raz uratowało z opresji😂 Polecam🙂 Pyszne! Najlepiej to upiec od razu dwie blaszki🙂
Foremka o wymiarach 24/15; może być mniejsza; składniki temperatura pokojowa
250 mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
spore jajko
160 g drobnego cukru do wypieków
240 ml kefiru lub maślanki
80 ml oleju słonecznikowego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
otarta skórka z pomarańczy
110 g świeżej żurawiny
65 g pistacji niesolonych
masło i bułka do oprószenia foremki
Jajko, cukier, wanilię, olej, otarta skórkę, kefir lub maślankę mieszamy w naczyniu rózgą kuchenną. Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy ręcznie. Dodajemy posiekane pistacje i posiekaną żurawinę. Masę przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką. Wyrównujemy. Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 165 stopniu, bez termoobiegu, ok godziny. Po ostudzeniu polewamy pomarańczowym lukrem i ozdabiamy pierniczkami/ciasteczkami/ gałązkami
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1,5-2 łyżki gorącej wody
skórka otarta z pomarańczy
Cukier łączymy powoli z wodą i skórką ( do cukru powoli dodajemy wodę - tak, aby uzyskać odpowiednią konsystencję). Polewamy lukrem ostudzone ciasto. Wodę i skórkę można zastąpić sokiem pomarańczowym.
Przepis: www.mojewypieki.com , Sally’s Baking Addiction- przepis znodyfikowany
KOMENTARZE (0)