Klasyk z Bretanii.
Tradycyjny wypiek tego regionu, który pojawił się na początku XX wieku wygląda niepozornie….Ale jest przepyszny!
Niewiele składników, niewielkie przygotowania. Nie ma w kuchni polskiej ciasta o takim smaku i konsystencji. Ciekawi nowych smaków będziecie zadowoleni! I te maślane aromaty rozchodzące się po domu podczas pieczenia…..
Składniki temperatura pokojowa; piekłam w foremce o średnicy 22 cm
250 g masła miękkiego (polecam jeśli lubicie dodać 1/2 lekko solonego masła i 1/2 masła zwykłego)
250 g cukru
375 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka plus 1 żółtko do posmarowania
2 łyżeczki rumu waniliowego
masło i mąka do oprószenia formy
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier. Następnie wlewamy jajko i dwa żółtka, plus rum. Łączymy ręcznie z miękkim masłem. Wykładamy do foremki. Wyrównujemy. Smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem. Rysujemy widelcem wzorki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i od razu obniżamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy 46-50 minut. Góra powinna się ładnie zarumienić.
Po upieczeniu ciasto twardnieje, dobrze się przechowuje. Na zbliżające się wiosenne pikniki na świeżym powietrzu idealne!
Z filiżanką kawy czy herbaty smakuje również wybornie!
Przepis znalazłam na stronie:
www.bretagne-cotegranitrose.com
KOMENTARZE (0)