Z mąki kasztanowej, z kremem z kasztanów, z wanilią. Miękkie i delikatne. Bez miksera, proste w wykonaniu. Ciast kasztanowych próbowałam w tym roku na Korsyce; uważam, że są warte grzechu, smakują trochę jak ciasto marchewkowe, trochę jak brownie o orzechowym posmaku. Polecam. Fajna alternatywa dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Aby je przygotować potrzebujesz:
- tortownicy posmarowanej masłem i oprószonej mąką, o średnicy 22 cm
- 160 g mąki kasztanowej (dostępna w sklepach ze zdrową żywnością i dużych, dobrze zaopatrzonych supermarketach)
- 110 g cukru trzcinowego
- 12 g cukru z prawdziwą wanilią
- opakowanie proszku do pieczenia 15 g
- 3 jajka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 30 g rumu waniliowego
- 100 g mleka
- 100 g oleju
- 2 pełne łyżki kremu/konfitury z kasztanów
Krem:
- 220g serka mascarpone
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki kremu z kasztanów
Aby je przygotować składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Przesianą mąkę kasztanową bardzo dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia rózgą kuchenną. Dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy. A następnie żółtka i wanilię. Mieszamy. Mleko, olej i rum wlewamy i mieszamy również dokładnie. Dodajemy krem z kasztanów. Następnie dodajemy ubite białka. Staramy się wmieszać je do masy delikatnie. Przekładamy do formy. Pieczemy 50 minut w temperaturze 140 stopni.
Po wystygnięciu wyjmujemy z formy. Można spokojnie zakończyć na tym etapie. Ale jeśli potrzebujemy bardziej eleganckiej wersji można ozdobić je kremem z serka mascarpone i orzechami pekan. Schłodzone mascarpone mieszamy mikserem, dodajemy zimną śmietanę. Na sam koniec krem z kasztanów. Smarujemy zimne ciasto kremem. Na krem układamy orzechy. Wersję z kremem przechowujemy w lodówce. Wersję bez kremu pod przykryciem.
Smacznego dnia!
Na podstawie przepisu na ciasto kasztanowe z Korsyki Heleny Blanc na youtube.
KOMENTARZE (0)