Ciasto kasztanowe

21 . 09 . 2023

Z mąki kasztanowej, z kremem z kasztanów, z wanilią. Miękkie i delikatne. Bez miksera, proste w wykonaniu. Ciast kasztanowych próbowałam w tym roku na Korsyce; uważam, że są warte grzechu, smakują trochę jak ciasto marchewkowe, trochę jak brownie o orzechowym posmaku. Polecam. Fajna alternatywa dla osób będących na diecie bezglutenowej.


Aby je przygotować potrzebujesz:

- tortownicy posmarowanej masłem i oprószonej mąką, o średnicy 22 cm

- 160 g mąki kasztanowej (dostępna w sklepach ze zdrową żywnością i dużych, dobrze zaopatrzonych supermarketach)

- 110 g cukru trzcinowego

- 12 g cukru z prawdziwą wanilią

- opakowanie proszku do pieczenia 15 g 

- 3 jajka

- łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 30 g rumu waniliowego

- 100 g mleka

- 100 g oleju

- 2 pełne łyżki kremu/konfitury z kasztanów


Krem:

- 220g serka mascarpone

- 1 łyżka gęstej śmietany 18%

- 2 łyżki kremu z kasztanów


Aby je przygotować składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. 

Przesianą mąkę kasztanową bardzo dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia rózgą kuchenną. Dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy. A następnie żółtka i wanilię. Mieszamy. Mleko, olej i rum wlewamy i mieszamy również dokładnie. Dodajemy krem z kasztanów. Następnie dodajemy ubite białka. Staramy się wmieszać je do masy delikatnie. Przekładamy do formy. Pieczemy 50 minut w temperaturze 140 stopni. 

Po wystygnięciu wyjmujemy z formy. Można spokojnie zakończyć na tym etapie. Ale jeśli potrzebujemy bardziej eleganckiej wersji można ozdobić je kremem z serka mascarpone i orzechami pekan. Schłodzone mascarpone  mieszamy mikserem, dodajemy zimną śmietanę. Na sam koniec krem z kasztanów. Smarujemy zimne ciasto kremem. Na krem układamy orzechy. Wersję z kremem przechowujemy w lodówce. Wersję bez kremu pod przykryciem. 


Smacznego dnia!


Na podstawie przepisu na ciasto kasztanowe z Korsyki Heleny Blanc na youtube.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ