Charlotte z musem malinowym i białą czekoladą

01 . 02 . 2025

Charlotte z musem malinowym i białą czekoladą. Pyszna i efektowna. Idealny deser na Walentynki? 

Do przygotowania tego deseru z kuchni francuskiej potrzebujesz:

- podłużne biszkopty do wyłożenia spodu i boków foremki- ja lubię te dodatkowo ocukrzone. Kupuję zawsze ciut więcej niż potrzeba do przepisu, aby mieć zapas. Do tej foremki zużyłam jedno opakowanie 30 sztuk i jeszcze parę sztuk z drugiego opakowania
- 380 g mrożonych malin
- 600 g gęstej śmietanki kremówki 36 % 
- 150 g groszków z białej czekolady
- 2 listki żelatyny
- świeże maliny lub truskawki do wyłożenia na wierzch

Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzamy do zagotowania; rozpuszczamy w ciepłej śmietance białą czekoladę. Chłodzimy w lodówce parę godzin. Następnie ubijany mikserem. 
Dno i boki foremki wykładamy biszkoptami. Biszkopty należy odpowiednio poprzycinać i ścisło poukładać. Namaczamy dwa listki żelatyny w zimnej wodzie na 10-15 minut. 
Mrożone maliny z dwoma łyżkami cukru podgrzewamy w garnuszku. Rozgniatany je dokładnie widelcem. Chwilkę gotujemy mieszając. Przecieramy przez sitko. 
Do lekko! ciepłego soku wkładamy odciśnięte listki żelatyny- mieszamy by się rozpuściły. 
Ubitą śmietankę łączymy z ostudzonym sokiem z malin. 
Przekładamy do foremki na biszkopty. Na wierzchu po lekkim schłodzeniu układany kawałki truskawek lub malin. Wsadzamy do lodówki na parę godzin. Po zdjęciu góry foremki przewiązujemy wstążeczką.

Bon appétit🤍♥️🤍

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ