Brownie

30 . 04 . 2024

 

Udało się wczoraj pocelebrować dzień mojego imienia, które zresztą bardzo lubię🙂 Wspólne chwile z domownikami, piękna pogoda, odrobina słodyczy,, kwiaty - to były bardzo przyjemne chwile. 
Zostawiam Wam przepis na bardzo dobre brownie - a testowałam ich wiele. Ten pochodzący ze strony Kwestii smaku jest według mnie najlepszy. Ciut go zmodyfikowałam. Przepis jest na duużą blaszkę -moja tortownica ma 28 cm średnicy.

- 2 kostki masła po 200 g każda
- 200 g czekolady mlecznej
- 200 g czekolady gorzkiej 64 %
- 50 g posiekanej czekolady gorzkiej do wciśnięcia na wierzch
- 6 jajek
- 350 g cukru
- 270 g mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- łyżka migdałów bez skórki
- masło i bułka tarta do przygotowania formy

W rondelku rozpuszczamy pokrojone masło z połamaną czekoladą.
Jajka robotem mieszamy z cukrem, dodajemy nie gorącą masę czekoladową. Następnie mąkę i sól. Ja mieszam robotem całość tylko połączenia. 
Wylewamy do foremki. Na wierzch wciskamy kawałki czekolady. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok 40 minut. Po 30 minutach polecam sprawdzać wykałaczką stan upieczenia. Ja lubię kiedy boki są bardziej wypieczone niż środek pozostający miękki. 

Przepis na podstawie przepisu z www. Kwestiasmaku.com

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ