Aby przygotować domową botwinkę potrzebujesz (porcja dla 4-5 osób)
1,5 l bulionu z młodej włoszczyzny
spory pęczek botwinki z 4 sporej wielkości buraczkami
pęczek koperku
sól, pieprz
1-1,5 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki śmietany
plus jajko na twardo, ugotowane ziemniaki
Do gotującego się na średnim ogniu bulionu z młodych warzyw wrzuciłam przekrojone i obrane buraczki. Gotowałam do miękkości buraków. Następnie odcedziłam warzywa, starłam buraki na tarce o dużych oczkach, dodałam je do zupy oraz wcisnęłam sok z cytryny. Następnie gotując cały czas na niewielkim ogniu wrzuciłam pokrojone łodyżki i listki, dodałam odrobinę śmietany wcześniej ją hartując oraz posiekany koperek. Doprawiłam w między czasie solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami z koperkiem i jajkiem na twardo. Jedno mi się w tej propozycji nie podoba. Stan mojej białej kuchni po jej zrobieniu🙈🙈🙈. Tęsknię za Cordon Bleu gdzie o takich przyziemnych i błahych sprawach się nie myśli. Skupia się człowiek tylko na tym co istotne. Raj🙂
KOMENTARZE (0)