Drożdżowa babka wielkanocna.
Składniki temperatura pokojowa.
Foremka z kominem o średnicy 22 cm i wysokości 12 cm
Zaczyn:
6 łyżek ciepłego mleka
2 płaskie łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki tortowej
35 g świeżych drożdży
Składniki wkładamy do miseczki, rozkruszamy drożdże, mieszamy i czekamy aż zaczyn ruszy.
Babka
4 żółtka
85 g cukru
12 g cukru z prawdziwą wanilią
180 g mleka
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g masła rozpuszczonego, niegorącego
300 g przesianej mąki tortowej
60 g skórki pomarańczowej
80 g rodzynek
łyżka mąki tortowej
masło i mąka do przygotowania formy
Żółtka ubijamy z cukrami robotem. Dodajemy mleko, mąkę z zaczynem, wanilię. Wyrabiamy hakiem ok 12 minut. Na koniec wlewamy masło. Wyrabiamy do całkowitego połączenia tłuszczu z ciastem.
Przykrywamy ściereczką. Ja stawiam na grzejnik i czekam na podwojenie objętości ciasta.
Rodzynki uprzednio namoczone chwilę we wrzątku, a następnie w rumie przez minimum godzinę, odcedzone orqz skórkę pomarańczową mieszam z mąką. Zostawiam troszkę bakalii nieobsypanych w mące do ozdoby wierzchu babki. Wsypuję bakalie do wyrośniętego ciasta, mieszam dokładnie. Ciasto przekładam do bardzo dokładnie wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki. Bez tego babka się poprzykleja i nie wyjdzie z formy w stanie idealnym. Przykrywam ściereczką. Babko rośnie ok 40 minut ponownie.
Piekę w temperaturze 180 stopni ok 35 minut. Sprawdzam wykałaczką czy patyczek już jest suchy po wyjęciu z ciasta i nie lepi się. Babkę wyjmuję delikatnie z formy, po ostudzeniu. Lukruję i obsypuję bakaliami.
Lukier
60 g cukru pudru
2-3 łyżeczki gorącej wody
Cukier puder łączę bardzo powoli z gorącą wodą. Ja lubię konsystencję taką jak na filmiku. Jeśli jest za gęsta dodaję wrzątek (uwaga powolutku i malutkie ilości), jeśli za rzadka wsypuję cukier puder.
Wystudzoną i udekorowaną babkę przechowujemy pod przykryciem by nie wysychała.
KOMENTARZE (0)