Kolejny francuski klasyk. Baba au rhum.
Babka. Drożdżowa, nasączona rumem, z bitą śmietaną. Smakuje jak brzmi😋 I mi smakuje lepiej ta domowa niż ta z cukierni.
Tym razem babka składa się z dwóch babek, ma ciekawą formę. Następnym razem babki będą mniejsze, błyszczące i będzie ich więcej, zakupiłam już do tego specjalne foremki🙂
Użyłam foremek: większej z kominem o średnicy 17 cm, wysokości 11 oraz mniejszej do mufinki.
Ciasto - składniki temp pokojowa
300 g mąki
30 g cukru
1 płaska łyżeczka soli
22 g świeżych drożdży
1,5 łyżki ciepłego, nie gorącego mleka (do rozpuszczenia drożdży)
3 jajka
165 ml mleka
1,5 łużki rumu
105 g masła
masło i bułka do wysmarowania i oprószenia foremek
Mąke wymieszać z cukrem i solą. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i zaczekać, aż ruszą. Dodać do mąki. Następnie dodać jajka, mleko i wymieszać ręcznie. Wlać rum. Masło rozpuścić i dodawać ostudzone powolutku do masy. Wymieszać mikserem. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i przełożyć do wysmarowanych masłem i oprószonych bułką foremek. Formy powinny być wypełnione do 2/3. Pozostawić do wyrośnięcia 45 minut. Piec w 180 stopniach - większą babkę ok 40 minut, mniejszą do 20 minut. Sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenie czy jest suchy.
Nasączenie:
250 ml wody
250 g cukru
50 g rumu
Bita śmietana:
300 g śmietanki gęstej do deserów 36 %
1,5 łyżki cukru pudru
Odrobina wanilii
W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać poza palnikiem rum.
Ostudzone babki dokładnie polewać z góry i z dołu 2-3 razy- tak by się dobrze nasączyły.
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem o odrobiną wanilii. Wycisnąć do większej babki do środka, następnie na babkę i położyć na to mniejszą babkę, którą również ozdobić czapką z bitej śmietany.
Przepis na babkę - na podstawie przepisu Wielka Księga Cukiernictwa Le Cordon Bleu
KOMENTARZE (0)