Baba rumowa z bitą śmietaną

12 . 06 . 2024

Kolejny francuski klasyk. Baba au rhum. 

Babka. Drożdżowa, nasączona rumem, z bitą śmietaną. Smakuje jak brzmi😋 I mi smakuje lepiej ta domowa niż ta z cukierni.

Tym razem babka składa się z dwóch babek, ma ciekawą formę. Następnym razem babki będą mniejsze, błyszczące i będzie ich więcej, zakupiłam już do tego specjalne foremki🙂

Użyłam foremek: większej z kominem o średnicy 17 cm, wysokości 11 oraz mniejszej do mufinki.

Ciasto - składniki temp pokojowa

300 g mąki
30 g cukru
1 płaska łyżeczka soli
22 g świeżych drożdży
1,5 łyżki ciepłego, nie gorącego mleka (do rozpuszczenia drożdży)
3 jajka
165 ml mleka 
1,5 łużki rumu
105 g masła

masło i bułka do wysmarowania i oprószenia foremek

Mąke wymieszać z cukrem i solą. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i zaczekać, aż ruszą. Dodać do mąki. Następnie dodać jajka, mleko i wymieszać ręcznie. Wlać rum. Masło rozpuścić i dodawać ostudzone powolutku do masy. Wymieszać mikserem. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i przełożyć do wysmarowanych masłem i oprószonych bułką foremek. Formy powinny być wypełnione do 2/3. Pozostawić do wyrośnięcia 45 minut. Piec w 180 stopniach - większą babkę ok 40 minut, mniejszą do 20 minut. Sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenie czy jest suchy. 

Nasączenie: 

250 ml wody
250 g cukru
50 g rumu

Bita śmietana: 

300 g śmietanki gęstej do deserów 36 %
1,5 łyżki cukru pudru
Odrobina wanilii

W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać poza palnikiem rum. 
Ostudzone babki dokładnie polewać z góry i z dołu 2-3 razy- tak by się dobrze nasączyły. 

Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem o odrobiną wanilii. Wycisnąć do większej babki do środka, następnie na babkę i położyć na to mniejszą babkę, którą również ozdobić czapką z bitej śmietany. 

Przepis na babkę - na podstawie przepisu Wielka Księga Cukiernictwa Le Cordon Bleu

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ