Moja przygoda z gotowaniem rozpoczęła się już w dzieciństwie. Od najmłodszych lat stół i kuchnia były centrum mojego domu. Lepiłam uszka, zrywałam porzeczki na kompot, zbierałam jabłka na szarlotkę, pomagałam przy robieniu domowych przetworów. Coraz częściej odtwarzam w pamięci te chwile i dawne zwyczaje, a z biegiem czasu do kuchni ciągnie mnie coraz bardziej. Lubię gotować i sprawiać przyjemność tym, dla których gotuję. Moim marzeniem jest wydanie własnej książki kulinarnej. Stąd najpierw instagram z przepisami, a teraz blog.
Dlaczego My white cuisine?
Dlatego, że moja kuchnia jest biała i mam szczególną słabość do kuchni francuskiej. Oprócz bogactwa i różnorodności kulinarnej Francji, urzeka mnie francuska sztuka wspólnego jedzenia, ich rytuały kulinarne, wszechobecne celebrowanie przy stole ważnych momentów w życiu. Źródłem wielu inspiracji kulinarnych są też dla mnie podróże. Lubię do nich powracać odtwarzając spotykane smaki. Jestem fleksitarianką. Wykorzystuję sezonowe produkty, lubię proste przepisy. Jestem uzależniona od zapachu domu pachnącego ciastem. Chętnie uczę się gotowania na kursach i warsztatach kulinarnych. Z wykształcenia jestem romanistą i ekonomistą. Zapraszam do mojej białej kuchni,
Ida