Żytnia tarta ze szparagami

11 . 06 . 2020
Wytrawna, żytnia tarta z białymi szparagami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Upiekłam na dzisiejszy, rodzinny piknik. Ciekawe, czy pogoda pozwoli go zorganizować...Spód: 100 g mąki żytniej razowej z pełnego przemiału, 160 g mąki żytniej , jajko, 165 g solonego masła. Ciasto zagniatamy, wylepiamy foremkę, nakłuwamy widelcem w wielu miejscach, wstawiamy do lodówki na 30 minut. Podpiekamy 20 minut, w temperaturze 180 stopni. Nadzienie: 5 jajek, 160 g śmietany 18 %, 15 posiekanych grubo orzechów włoskich, 125 g sera pleśniowego niebieskiego, pęczek cienkich białych szparagów, sól, pieprz, natka pietruszki. Jajka trzepaczką mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy. Na podpieczony spód kładziemy pokruszony ser pleśniowy wraz z posiekanymi orzechami . Wylewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy obrane szparagi. Pieczemy w 180 stopniach, aż masa się zetnie i szparagi będą upieczone. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ