Zupa krem z por贸w

05 . 11 . 2021
饾挬饾挾 饾搹饾挾饾搥饾憸艅饾捀饾搹饾憭饾搩饾捑饾憭 mojego cyklu przepis贸w inspirowanych kuchni膮 francusk膮, proponuj臋 zup臋 krem z por贸w, ziemniak贸w, z odrobin膮 bia艂ego wina, 艣wie偶ego tymianku i ga艂ki muszkato艂owej. Trzy spore pory po umyciu, i odci臋ciu korzenia i li艣ci, kroimy na plasterki. Dusimy je przez chwil臋 na ma艣le, dodajemy 5 ma艂ych, pokrojonych w kosteczk臋 ziemniak贸w. Zalewamy wod膮/bulionem warzywnym, minimalnie ponad poziom warzyw. Dodajemy 1/3 szklanki bia艂ego wytrawnego wina. Gotujemy na wolnym ogniu, do mi臋kko艣ci ziemniak贸w. Miksujemy. Doprawiamy: sol膮, pieprzem, ga艂k膮 muszkato艂ow膮. Na koniec dodajemy 艂y偶eczk臋 艣mietany/jogurtu, pami臋taj膮c o zahartowaniu. Posypujemy 艣wie偶ym tymiankiem. Ja zjad艂am swoj膮 porcj臋 z bagietk膮 posmarowan膮 mas艂em i mocno natart膮 z膮bkiem czosnku. Smacznego weekendu馃 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ