Zupa dyniowa z amaretto i kaszą jaglaną

16 . 11 . 2021

𝒟𝓎𝓃𝒾𝑜𝓌𝒶 𝓌 𝓃𝒾𝑒𝒸𝑜 𝒾𝓃𝓃𝑒𝒿 𝑜𝒹𝓈ł𝑜𝓃𝒾𝑒 w sam raz na chłodne, szarobure popołudnia i długie wieczory przy kominku… Dynia, ekstrakt z kokosa, likier amaretto, sypka kasza jaglana oraz odrobina kardamonu to jej składniki. Chętni na przepis znajdą go poniżej. 1,5 kg dyni obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki i zalałam wodą- do wysokości 3/4 dyni. Chodzi o to, by nie wlać za dużo wody i zupa nie zrobiła się potem za rzadka. Po chwili gotowania dynia zmięknie, wtedy można lekko ugnieść jej kawałki. Ja korzystałam z dyni olbrzymiej z ogródka mamy; do tej zupy nada się również dynia piżmowa i odmiany o słodkawym smaku. Gdy dynia zmiękła, dodałam puszkę 400 ml ekstraktu z kokosa. Chwilę jeszcze gotowałam na niewielkim ogniu. Zblendowałam. Posoliłam, popieprzyłam, przyprawiłam delikatnie kardamonem oraz 7 łyżkami amaretto. W między czasie 150 g kaszy jaglanej uprażyłam na patelni, następnie ugotowałam „al dente” w osolonej wodzie, jeszcze raz po odsączeniu wrzuciłam na chwilkę na rozgrzaną i suchą patelnię. Kasza powinna być sypka i nie rozgotowana. Zupę nalewamy do talerzy i posypujemy ziarenkami kaszy. Miło rozgrzewa i smakuje… Przyjemnego tygodnia🤍

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ