Wieniec bezowy z kremem makowym, świeżymi daktylami, śliwkami kalifornijskimi oraz orzechami

01 . 01 . 2021
Dzień dobry w Nowym Roku 2021! Poniżej obiecany przepis na odświętny wieniec bezowy z kremem makowym, świeżymi daktylami, śliwkami kalifornijskimi oraz orzechami. 200 g białek zaczęłam ubijać ze szczyptą soli. Partiami dodawałam 300 g cukru. Pod koniec ubijania dodałam łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę soku z cytryny. Na papierze do pieczenia odrysowałam okrąg, a na nim mniejsze koła, które lekko na siebie zachodziły. Papier przełożyłam na dużą blaszkę z pieca. Za pomocą rękawa cukierniczego wypełniłam mniejsze koła przygotowaną masą. Włożyłam do pieca do 160 stopni i obniżyłam temperaturę do 110 stopni. Suszyłam około 1,5 godziny. Po ostudzeniu usunęłam papier i przełożyłam na paterę. I tu moja okazała się ciut za mała, beza rośnie troszkę podczas suszenia. Należy to już przewidzieć przy rysowaniu okręgów i wziąć pod uwagę swój rozmiar patery. Jeśli chodzi o krem to zmiksowałam 2 mocno schłodzone śmietanki kremówki 36 % po 200 g oaz serek mascarpone 180 g z cukrem waniliowym 12 g i na koniec dodałam dwie łyżki gotowego, sypkiego maku. Wyłożyłam na wieniec. Poukładałam świeże daktyle, śliwki kaliforniskie oraz sparzone orzechy włoskie. Przyozdobiłam gipsówką

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ