Walentynkowe czekoladowe serce z malinami

13 . 02 . 2022

Dzień dobry♥️

Mocno czekoladowa na kruchym spodzie kakaowo-migdałowym posypanym strzelającymi i chrupiącymi kawałeczkami mlecznej czekolady, na wierzchu świeże i soczyste maliny. Taka jest moja tegoroczna propozycja walentynkowa w kształcie serca♥️

Przepis i składniki poniżej:

Spód:

130 g mąki krupczatki

50 g mąki migdałowej

15 g prawdziwego kakao

żółtko

120 g masła

60 g cukru trzcinowego

ewentualnie odrobina lodowatej wody jeśli będzie taka potrzeba


Nadzienie

300 g groszków czekoladowych

200 g śmietany 36 %


oraz 2 łyżki strzelającej i chrupiącej posypki



Z podanych składników na spód zagniatamy szybko ciasto; w formie grubego placka wkładamy na 45 min do lodówki. Następnie, wylepiamy ciastem foremkę. Pieczemy w 180 stopniach. Po ostudzeniu, posypujemy spód strzelającymi mlecznymi kuleczkami. W rondelku podgrzewamy kremówkę 36 %, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej 200 g groszków czekoladowych mlecznych i 100 groszków czekoladowych gorzkich (proporcje czekolady gorzkiej i mlecznej wg preferencji). Masę wylewamy na spód z kuleczkami. Na wierzchu układamy świeże maliny, ja zużyłam do tego prawie trzy małe płaskie pudełeczka z malinami - wagi nie zapisałam niestety. Wkładamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Serwujemy z uczuciem ♥️ W rolce na profilu można zobaczyć poszczególne etapy przygotowania mojego czekoladowego serca z malinami. Uściski i dobrego weekendu♥️♥️♥️ 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ