Tort makowy piekłam w blaszce o średnicy 20 cm i wysokości 9,5 cm.
Masa makowa:
- 500 g maku zmielonego gotowego do użycia po dodaniu gorącego mleka
- 500 g mleka
- 4 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich
- 3 łyżki drobno zmielonych migdałów bez skórki
- łyżka pokrojonych drobno moreli
- łyżka pokrojonych rodzynek
- łyżka masła
- 4 łyżki likieru pomarańczowego Grand Marnier
- 3 łyżki skórki pomarańczowej drobnej
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 kopiaste łyżki bułki tartej
Krem:
- 450 g śmietany kremówki 36 %
- 250 g mascarpone
- 2 białe czekolady z prawdziwą wanilią, każda po 100 g
- 2 łyżki białego ekstraktu z wanilii
Mleko podgrzewamy z masłem i miodem. Do gorącego mleka wsypujemy mak. Chwilę gotujemy, mieszamy. Mak powinien wchłonąć całe mleko (gdyby coś zostało trzeba ten mak odcisnąć) Następnie dodajemy likier i bakalie. Bakalie (oprócz gotowej skórki pomarańczowej) warto zalać wcześniej gorącą wodą. Potem je dobrze odcedzić i pokroić/zmielić.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem pudrem. Mają być puszyste i zwiększyć objętość. Dodajemy je do ostudzonej masy. Mieszamy delikatnie. Wsypujemy bułkę tartą. Mieszamy. Pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, spód i boki, 180 stopni przez ok 45-50 minut.
Dobrze studzimy. Wyjmujemy delikatnie z formy. Kroimy ostrożnie na 2 lub trzy części w zależności od tego jakiej użyliśmy blaszki.
Poprzedniego dnia w podgrzanej w rondelku gorącej kremówce rozpuszczamy już poza palnikiem czekoladę. Wsadzamy na noc do lodówki do porządnego schłodzenia. Następnego dnia ubijamy razem śmietanę z czekoladą wraz ze schłodzonym mascarpone na krem. Pod koniec dodajemy wanilię. Krem przed przekładaniem warto schłodzić.
Tort przekładamy kremem. Smarujemy kremem boki i wierzch tortu.
Ozdabiamy wedle uznania.
WSKAZÓWKA: Pierniczki montuję na długich wykałaczkach- które odpowiednio sobie przycinam. Smaruję gęstym lukrem wykałaczkę i tył pierniczka. Po 2-3 godzinach ładnie zastyga- można w między czasie docisnąć wykałaczkę do pierniczka.
Przepis na bazie przepisu mamy🤍Dzięki mamuś😘
KOMENTARZE (0)