Tort makowy

21 . 12 . 2022


Tort makowy piekłam w blaszce o średnicy 20 cm i wysokości 9,5 cm.


Masa makowa:

- 500 g maku zmielonego gotowego do użycia po dodaniu gorącego mleka

- 500 g mleka

- 4 łyżki płynnego miodu

- 3 łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich 

- 3 łyżki drobno zmielonych migdałów bez skórki

- łyżka pokrojonych drobno moreli

- łyżka pokrojonych rodzynek

- łyżka masła

- 4 łyżki likieru pomarańczowego Grand Marnier

- 3 łyżki skórki pomarańczowej drobnej

- 3 jajka

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 kopiaste łyżki bułki tartej


Krem:


- 450 g śmietany kremówki 36 %

- 250 g mascarpone

- 2 białe czekolady z prawdziwą wanilią, każda po 100 g

- 2 łyżki białego ekstraktu z wanilii


Mleko podgrzewamy z masłem i miodem. Do gorącego mleka wsypujemy mak. Chwilę gotujemy, mieszamy. Mak powinien wchłonąć całe mleko (gdyby coś zostało trzeba ten mak odcisnąć) Następnie dodajemy likier i bakalie. Bakalie (oprócz gotowej skórki pomarańczowej) warto zalać wcześniej gorącą wodą. Potem je dobrze odcedzić i pokroić/zmielić. 

Jajka ubijamy mikserem z cukrem pudrem. Mają być puszyste i zwiększyć objętość. Dodajemy je do ostudzonej masy. Mieszamy delikatnie. Wsypujemy bułkę tartą. Mieszamy. Pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, spód i boki, 180 stopni przez ok 45-50 minut. 

Dobrze studzimy. Wyjmujemy delikatnie z formy. Kroimy ostrożnie na 2 lub trzy części w zależności od tego jakiej użyliśmy blaszki. 

Poprzedniego dnia w podgrzanej w rondelku gorącej kremówce rozpuszczamy już poza palnikiem czekoladę. Wsadzamy na noc do lodówki do porządnego schłodzenia. Następnego dnia ubijamy razem śmietanę z czekoladą wraz ze schłodzonym mascarpone na krem. Pod koniec dodajemy wanilię. Krem przed przekładaniem warto schłodzić. 

Tort przekładamy kremem. Smarujemy kremem boki i wierzch tortu. 

Ozdabiamy wedle uznania.


WSKAZÓWKA: Pierniczki montuję na długich wykałaczkach- które odpowiednio sobie przycinam. Smaruję gęstym lukrem wykałaczkę i tył pierniczka. Po 2-3 godzinach ładnie zastyga- można w między czasie docisnąć wykałaczkę do pierniczka. 


Przepis na bazie przepisu mamy🤍Dzięki mamuś😘

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ