Tarte tatin w klasycznej wersji

16 . 10 . 2022

Francuski klasyk. Tarta tatin. Z karmelizowanymi jabłkami, na spodzie kruchym bądź z ciasta francuskiego. Nie wyobrażam sobie bez niej jesieni ani wizyty we Francji. Gdy tylko wchodzę do brasserie nerwowo rozglądam się czy stoi gdzieś na ladzie🙂Podaje ją się albo z crème fraîche w uroczym, małym naczynku, albo z kulką lodów waniliowych. Na blogu znajdziecie przepis na wersję z mąką kasztanową, odrobiną lawendy i słonym karmelem.

Poniżej przepis na klasyka.

Spód:
- 270g mąki pszennej
- 180g masła
- 90g cukru
- żółtko 
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii plus jeśli potrzeba odrobina lodowatej wody
Nadzienie:
- 4-5 dużych, twardych jabłek- u mnie ligole
- 85 g drobnego cukru białego
- 85 g masła 82 %

Powyższe składniki na spód zagniatamy szybko w kulę, lekko spłaszczamy i wkładamy do lodówki. W tym czasie, obieramy jabłka. Kroimy w ćwiartki, wydrążamy gniazda. Na patelnię wsypujemy cukier, czekamy, aż się roztopi i zacznie brązowieć (na średniej mocy palnika, nie mieszamy, ewentualnie poruszamy naczyniem, w którym karmelizujemy cukier). Kiedy będzie brązowy (ale nie spalony) dodajemy pokrojone masło, mieszamy i obniżamy moc palnika na niższą. Na patelnię kładziemy jabłka i karmelizujemy je z dwóch stron. Nie za długo, aby jabłka nie były za miękkie i nie rozpadły się podczas późniejszego pieczenia. Możemy je polewać co jakiś czas sosem. Wyjmujemy z lodówki nasz placek ciasta i rozwałkowujemy go, aby był ciut większy niż wielkość patelni/naczynia, na której karmelizujemy jabłka. Jabłka układamy ścisło na patelni, wydrążoną częścią do góry i przykrywamy je ciastem; brzegi ciasta lekko zawijamy/wciskamy, tak by nie było widać jabłek i karmelu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175 stopniach na złoty kolor. Następnie przykrywamy patelnię ciut większym talerzem i odwracamy, by ciasto znalazło się na talerzu. Uważamy na gorący karmel, by się nie poparzyć. Podajemy lekko ciepłe z kulką lodów waniliowych, a najlepiej z crème fraîche. 

WSKAZÓWKA:Aby upiec tartę należy mieć naczynie z rączką nadającą się do pieczenia w piekarniku, moja patelnia ma średnicę 29cm. 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ