Zgodnie z obietnicą i Waszym wyborem letniej kolacji - tarta na francuskim cieście, z pomidorami, ricottą, musztardą i ziołami. Tarta idealna na letnią kolację. Najlepiej smakuje od razu po upieczeniu.
Płat świeżego ciasta francuskiego z masłem
Opakowanie ricotty 250 g
2-3 łyżeczki musztardy Dijon
gałązki świeżych ziół
sól, pieprz
twarde pomidory, w zależności od rozmiaru 5-7 sztuk
roztrzepane małe jajko do posmarowania krawędzi
Oliwa z oliwek najlepiej w aerozolu
Płat nakłuwamy widelcem w paru miejscach zostawiając ok 2 cm wolnego nienakłutego brzegu z każdej krawędzi. Ricottę mieszamy z solą, pieprzem i musztardą. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kroimy pomidory. W ostatnim momencie smarujemy płat (bez brzegów) ricottą. Układamy pomidory. Smarujemy jajkiem brzegi. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy aż wolne brzegi będą złote, a spód się upiecze. U mnie trwało to ok 20 minut- zalecam zawsze obserwację swojego piekarnika i dostosowanie czasu pieczenia do jego natury:) Podczas pieczenia delikatnie skropiłam pomidory oliwą w aerozolu. Po wyjęciu posoliłam i ułożyłam łodyżki świeżych ziół. Bon appétit!
KOMENTARZE (0)