Tarta z rabarbarem i szafranem

24 . 05 . 2023

Aby przygotować tartę potrzebujesz:
obręcz do tarty 22-24 cm

Spód:
100 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżka stołowa migdałów mielonych
210 mąki 
1 jajko 50 g

masło i bułka do posmarowania i oprószenia formy (ja swojej perforowanej nie smaruję; ciasto samo ładnie odchodzi, ewentualnie pomagam sobie ostrym nożem- jeśli gdzieniegdzie przywarło)

Krem z szafranem:
1,5 jajka 80 g
60 g cukru
4-5 słupków szafranu
200 ml śmietanki (użyłam gęstej 36%)

Rabarbar z patelni:
700 g rabarbaru
30 g masła
50 g cukru

Dekoracje:
cukier puder
Kwiaty jadalne

Miękkie masło ubiłam mikserem do puszystości. Dodałam cukier puder, następnie wsypałam migdały, wymieszałam już ręcznie, na końcu wbiłam jajko. Wymieszałam. Wsypałam mąkę, wymieszałam. Uformowałam kulę, spłaszczyłam, w folii chłodziłam w lodówce trochę ponad godzinę. Następnie rozwałkowałam podsypując mąką, wylepiłam rant ciastem już na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem.
Włożyłam do schłodzenia do lodówki na 40 minut.

Rabarbar obrałam, pokroiłam na kawałki ok 1,5 cm. Masło z cukrem podgrzałam w garnuszku, wsypałam rabarbar i smażyłam na dużym ogniu ok 3 minuty, mieszając.

Do miski wlałam rozmieszane jajko, wsypałam cukier, wymieszałam ręcznie rózgą. Następnie dodałam szafran. Wymieszałam. Wlałam śmietankę i ponownie wymieszałam dokładnie.

Ciasto podpiekłam 10 minut w temperaturze 170 stopni. 
Na ciasto wlałam 2/3 kremu, następnie wyłożyłam odsączony rabarbar. Zalałam pozostałym kremem. Piekłam w 170 stopniach ok 40 minut. Po ostygnięciu tartę wyjęłam z rantu, oprószyłam cukrem pudrem i udekorowałam kwiatami jadalnymi.

Przepis pochodzi z książki Szkoła Cukiernictwa Le Cordon Bleu.

Dobrego dnia!

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ