Tarta z kremem cukierniczym i jeżynami

11 . 08 . 2022

Tarta z kremem cukierniczym i jeżynami.

Do jej przygotowania potrzebujesz (foremka o średnicy 24 cm). 

 Spód:

30 g mąki migdałowej

100 g krupczatki

50 g mąki pszennej

2 żółtka

120 g masła

60 g cukru

Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Wylepiamy ciastem foremkę i ponownie chłodzimy co najmniej godzinę. Pieczemy nakłute i obciążone na złoty kolor w 180 stopniach.


Krem cukierniczy:

370 ml mleka

25 g masła

3 żółtka

80 g cukru

20 g mąki

25 g skrobii kukurydzianej

łyżeczka ekstraktu z wanilii


dwa małe, tekturowe pudełeczka jeżyn

plus masło i mąka/bułka do wysmarowania i oprószenia foremki

odrobina cukru pudru

Zagotowujemy mleko z masłem i wanilią. Odstawiamy. W misce ubijamy żółtka z cukrem trzepaczką ręcznie. Następnie, wsypujemy mąkę i skrobię kukurydzianą. Mieszamy trzepaczką. Do masy wlewamy 1\3 gorącego mleka. Mieszamy energicznie. Masę przekładamy do pustego rondelka, wlewamy 2/3 gorącego mleka. Mieszamy bardzo dokładnie non stop na małym ogniu doprowadzając do momentu, aż krem zgęstnieje. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minutę. Chłodzimy przykryte folią spożywczą. Folia ma dotykać kremu- nie powstanie wtedy kożuch. Krem wykładamy na przestudzony i upieczony spód. Wyrównujemy. Układamy jeżyny na wierzchu. Można delikatnie oprószyć je cukrem pudrem.

WSKAZÓWKA: po wyjęciu z lodówki schłodzony krem należy rozmieszać trzepaczką. Krem cukierniczy łatwo się przypala podczas gotowania- dlatego mieszamy bardzo dokładnie i nie przerywamy tej czynności. Przepis na krem cukierniczy pochodzi z książki Szkoła cukiernictwa Le Cordon Bleu. 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ