Tarta z kozim serem, burakiem i szpinakiem

18 . 01 . 2023

Dzień dobry, Wiem, że lubicie tego typu tarty, więc dziś kolejna propozycja. Aby przygotować tartę na francuskim spodzie, z kozim serem, burakiem i szpinakiem z miodowym winegretem potrzebujesz:

- arkusz gotowego ciasta francuskiego w kształcie prostokąta

- 3 gotowane na parze buraki

- 3 garści świeżych listków szpinaku

- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

- 2 roladki kozie twarogowe, każda o wadze 110g

- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego

- sól

- 3 łyżki oliwy

- łyżka octu

- 1,5 łyżeczki miodu

- jajko

Z oliwy, octu i miodu przygotowujemy winegret. 1/3 wlewamy do jednej miseczki, 2/3 do drugiej. Ugotowane buraki kroimy na cienkie plasterki i marynujemy w większej części dresingu. Arkusz przekładamy na blachę do pieczenia. Delikatnie nożem rysujemy prostokąt, zostawiając z każdego boku 1,5 cm wolnego miejsca. Wnętrze nakłuwamy widelcem w paru miejscach, a następnie smarujemy je kozim serem wymieszanym z solą i jogurtem. Układamy plasterki buraków. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do pieca i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 15 minut. Warto sprawdzić temperaturę i czas pieczenia na opakowaniu swojego ciasta francuskiego. Po wyjęciu z pieca na wierzch kładziemy listki szpinaku wymieszane w ostatnim momencie z 1/3 winegretu. Posypujemy prażonymi orzechami włoskimi. Tarta najlepiej smakuje po upieczeniu, powinna być zjedzona tego samego dnia. WSKAZÓWKA: odkąd kupuję gotowe buraki ugotowane na parze moje życie stało się prostsze🙂Polecam; zrobienie takiej tarty lub sałaty z burakami zajmuje dosłownie chwilę. Miłego wieczoru.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ