饾挴饾挾饾搰饾搲饾挾
moja wielka s艂abo艣膰馃檭
Tym razem, pachn膮ca ju偶 lekko 艣wi膮tecznie, dzi臋ki dodaniu do spodu i nadzienia przyprawy do piernik贸w. Nadzienie zawiera w sobie r贸wnie偶 dyni臋 i kajmak. Rozp艂ywa si臋 w ustach i idealnie komponuje si臋 z kruchym spodem.
Przepis jest na blaszk臋 o 艣rednicy 27 cm. 300 g m膮ki krupczatki, 200 g mas艂a, 100 g cukru br膮zowego, p贸艂 艂y偶eczki przyprawy do piernika, szczypt臋 soli, 2 偶贸艂tka, odrobin臋 zimnej wody, zagniatamy, wylepiamy odpowiednio przygotowan膮 blaszk臋 i wstawiamy do lod贸wki na godzin臋.
W tym czasie, przygotowujemy nadzienie. 2 bia艂ka, jajko mieszamy z 艂y偶eczk膮 cukru br膮zowego mikserem/r贸zg膮. Dodajemy 400 g pur茅e z dyni, 2 艂y偶ki rozmieszanej 艣mietany 36 %, 200 g kajmaku z puszki oraz p艂ask膮 艂y偶eczk臋 przyprawy do piernik贸w. Dok艂adnie 艂膮czymy sk艂adniki, tak, by nie by艂o grudek. Nak艂uty w paru miejscach sp贸d pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Nast臋pnie, wylewamy mas臋 dyniowo- kajmakow膮 na podpieczony sp贸d. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ca艂o艣膰 do momentu, a偶 masa si臋 zetnie. Po wystygni臋ciu, dekorujemy wed艂ug uznania.
Dobrej soboty馃!
KOMENTARZE (0)