Letnia migdałowo-waniliowa krucha tarta z morelami.
Piekłam w perforowanym rancie cukierniczym o średnicy 24 cm i wysokości 2 cm
Składniki na spód:
250 g mąki krupczatki
20 g mielonych migdałów
180 g masła
90 g cukru trzcinowego
łyżka białego ekstraktu z wanilii
2 średnie żółtka
Składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wylepiamy rant i na blaszce, w której ciasto będzie się piekło wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Następnie schłodzone ciasto nakłuwamy w paru miejscach widelcem, wykładamy papierem do pieczenia, obciążany ceramicznymi kulkami i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach tak, by delikatnie się podpiekło.
WSKAZÓWKA: po nakłuciu ciasto obciążam, aby boki tarty podczas pieczenia nie opadły.
Składniki na krem:
75 g miękkiego masła
75 g cukru trzcinowego
75 mielonych migdałów
łyżka białego ekstraktu z wanilii
2 małe jajka
Plus 9-10 moreli przekrojonych na pół
Masło ubijamy robotem, aż będzie puszyste. Dodajemy po kolei cukier, migdały, jajka oraz wanilię. Dokładnie łączymy za pomocą rózgi. Wylewamy na podpieczony spód. Układany 9-10 połówek moreli lekko wciskając je w krem. Krojąc połówki w paseczki nie kroimy ich do końca- w ten sposób będą w całości i łatwiej je będzie ułożyć na kremie.
Pieczemy w 170 stopniach 30-40 minut kontrolując stopień upieczenia w swoim piekarniku.
WSKAZÓWKA:
Kremem migdałowym nigdy nie wypełniamy całości tarty. Podczas pieczenia zwiększy on swoją objętość.
KOMENTARZE (0)