Tarta bretońska z kremem i figami

10 . 09 . 2023

Wrześniowa tarta ze świeżymi figami, konfiturą figową, wanilią oraz kremem z rumem. Wspomnienie wakacji. Konfitura  pochodzi z Korsyki, a waniliowy rum z Mauritiusa - to ta letnia pogoda przywołała wakacyjne wspomnienia i smaki…


Do jej przygotowania potrzebujesz: 


Spód:

150 g miękkiego masła

105 g cukru pudru

15 g cukru z prawdziwą wanilią

szczypta soli

1 jajko 50 g

50 ml śmietanki gęstej 36 %

155 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia


W misce ubijamy rózgą masło, cukier, sól na krem. Dodajemy jajko, ubijany, a następnie śmietankę i mieszamy. Wsypujemy mąkę, mieszamy plus dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy całość.

Przekładamy do rękawa cukierniczego. Obręcz o średnicy 22 cm smarujemy delikatnie masłem i wylepiamy papierem do pieczenia wyżej nieco niż wysokość obręczy. Wyciskamy ciasto. Wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku 170 stopni około 25 minut.


Krem:

200 g śmietanki 36 %

150 g mascarpone

1 łyżka cukru pudru

1,5 łyżki waniliowego rumu


3 łyżeczki konfitury figowej

świeże figi na wierzch - w zależności od wielkości 4-6 sztuk


Schłodzoną śmietankę i schłodzone mascarpone ubijamy na krem. W trakcie dodajemy cukier puder, na koniec rum. Ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego, ja użyłam tyłki PF 16. Wkładamy do lodówki. Na ostudzonym spodzie wyjętym z obręczy rozsmarowałam konfiturę, a następnie wycisnęłam krem tak jak na filmiku. Na środku poukładałam ćwiartki świeżych  fig. Tartę przechowujemy w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy na chwilę. 


Czy Ktoś już wspominał wakacje w przyrządzonych potrawach/wypiekach?


Spód- na podstawie przepisu z książki „szkoła cukiernictwa le cordon bleu”

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ