Szarlotka najprostsza

20 . 09 . 2022

Dzie艅 dobry馃

Obieca艂am powr贸ci膰 z ciastem z jab艂kami. A wi臋c melduj臋 si臋 z najprostsz膮 szarlotka na 艣wiecie. Tym razem nic nie udziwnia艂am jak to m贸wi膮 moje dzieci馃檲 Tylko kruche ciasto, jab艂ka i szczypta cynamonu i wanilii.

Przepis jest na blaszk臋 o 艣rednicy 24 cm.

Ciasto kruche:

- 300 g m膮ki

- 3 偶贸艂tka

- 200 g mas艂a

- 100 g cukru trzcinowego

- 艂y偶eczka ekstraktu z wanilii

- 1,5 kg jab艂ek twardych i kwa艣nych

- 2 艂y偶ki cukru trzcinowego

- 2 szczypty cynamonu

- 3 bia艂ka - 2 艂y偶ki cukru drobnego

- 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej

- mas艂o i bu艂ka tarta do posmarowania blaszki

- cukier puder do opr贸szenia szarlotki

Zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie cz臋艣ci- jedna wi臋ksza cz臋艣膰 na sp贸d, troszk臋 mniejsza na g贸r臋. Wk艂adamy do lod贸wki. Po 20 minutach wi臋ksz膮 cz臋艣ci膮 wylepiamy tylko sp贸d blaszki i zn贸w wk艂adamy do lod贸wki. W tym czasie obieramy jab艂ka, kroimy na mniejsze kawa艂ki, podlewamy delikatnie wod膮 i dusimy, mieszaj膮c od czasu do czasu. Dodajemy cukier i cynamon. Kiedy zrobi si臋 mus odstawiamy do przestygni臋cia. Ubijamy bia艂ka ze szczypt膮 soli, dodajemy cukier i na ko艅cu m膮k臋 ziemniaczan膮. Na sch艂odzony sp贸d wyk艂adamy jab艂ka, bia艂ka, a nast臋pnie na wierzch 艣cieramy na tarce na grubych oczkach mniejsz膮 cz臋艣膰 ciasta. Ja przed starciem wk艂adam ciasto na par臋 minut do zamra偶arki- wtedy lepiej si臋 艣ciera. Pieczemy w 180 stopniach na z艂oty kolor- ok 50 minut do godziny. 

KOMENTARZE (2)

Joanna
30.01.2024 20:09:35

Klasycznie, ale smacznie. To jest to, co szuka艂am 馃憤 Dzi臋kuj臋 馃槉

Zobacz odpowiedzi (1) / odpowiedz
My white cuisine
05.02.2024 10:50:05

Bardzo dzi臋kuj臋 za informacj臋. Ciesz臋 si臋 i pozdrawiam馃

Odpowiedz

Gosia
31.01.2025 15:56:32

Najlepsza szarlotka, wychodzi zawsze i zawsze idealna!

Zobacz odpowiedzi (1) / odpowiedz
white_cusine
02.03.2025 21:38:11

Bardzo si臋 ciesz臋馃

Odpowiedz

ZOSTAW KOMENTARZ