Dzie艅 dobry馃
Obieca艂am powr贸ci膰 z ciastem z jab艂kami. A wi臋c melduj臋 si臋 z najprostsz膮 szarlotka na 艣wiecie. Tym razem nic nie udziwnia艂am jak to m贸wi膮 moje dzieci馃檲 Tylko kruche ciasto, jab艂ka i szczypta cynamonu i wanilii.
Przepis jest na blaszk臋 o 艣rednicy 24 cm.
Ciasto kruche:
- 300 g m膮ki
- 3 偶贸艂tka
- 200 g mas艂a
- 100 g cukru trzcinowego
- 艂y偶eczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 kg jab艂ek twardych i kwa艣nych
- 2 艂y偶ki cukru trzcinowego
- 2 szczypty cynamonu
- 3 bia艂ka - 2 艂y偶ki cukru drobnego
- 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
- mas艂o i bu艂ka tarta do posmarowania blaszki
- cukier puder do opr贸szenia szarlotki
Zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie cz臋艣ci- jedna wi臋ksza cz臋艣膰 na sp贸d, troszk臋 mniejsza na g贸r臋. Wk艂adamy do lod贸wki. Po 20 minutach wi臋ksz膮 cz臋艣ci膮 wylepiamy tylko sp贸d blaszki i zn贸w wk艂adamy do lod贸wki. W tym czasie obieramy jab艂ka, kroimy na mniejsze kawa艂ki, podlewamy delikatnie wod膮 i dusimy, mieszaj膮c od czasu do czasu. Dodajemy cukier i cynamon. Kiedy zrobi si臋 mus odstawiamy do przestygni臋cia. Ubijamy bia艂ka ze szczypt膮 soli, dodajemy cukier i na ko艅cu m膮k臋 ziemniaczan膮. Na sch艂odzony sp贸d wyk艂adamy jab艂ka, bia艂ka, a nast臋pnie na wierzch 艣cieramy na tarce na grubych oczkach mniejsz膮 cz臋艣膰 ciasta. Ja przed starciem wk艂adam ciasto na par臋 minut do zamra偶arki- wtedy lepiej si臋 艣ciera. Pieczemy w 180 stopniach na z艂oty kolor- ok 50 minut do godziny.
KOMENTARZE (2)