Szybki, świąteczny krem z buraków z miodem, imbirem i sokiem pomarańczowym. Propozycja na świąteczny obiad, szczególnie dla tych, którzy w Wigilię jedzą zupę grzybową, a nie czerwony barszcz z uszkami.
Do przygotowania kremu z buraków potrzebujemy:
500 g buraków ugotowanych na parze
2-4 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
łyżeczka miodu
kawałeczek świeżego imbiru
laska cynamonu
gwiazdka anyżu
Pokrojone, ugotowane na parze buraki wkładamy do bulionu (w zależności od tego jaki stopień gęstości lubimy- dodajemy od 2-4 szklanek bulionu;), wlewamy sok pomarańczowy; zagotowujemy i chwilę gotujemy. Na sam koniec dodajemy gwiazdkę anyżu i laskę cynamonu. Po 2 minutach wyjmujemy. Blendujemy. Doprawiamy miodem, świeżo startym imbirem, ewentualnie odrobiną soli. Przed podaniem doprawadzamy do zagotowania, ciągle mieszając.
Krem można podać z grzanką posmarowaną kozim serem/ z ravioli z kozim serem/lub bardziej tradycyjnie z wigilijnym uszkiem…
KOMENTARZE (0)