Świąteczne ciasteczka cynamonowo-waniliowe

14 . 12 . 2020
Zainspirowane Spitzbuben upiekłyśmy z Nelą świąteczne ciasteczka „po naszemu”. Mocno kruche. Cynamonowo-waniliowe, z domową konfiturą i cukrem pudrem. 300 g mąki krupczatki łączymy z 200 g masła i 100 g cukru, 1 żółtkiem, szczyptą soli oraz z 1/2 łyżeczki cynamonu i taką samą ilością wanilii. Zagniatamy i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Następnie wałkujemy. Wykrawamy okręgi, z połowy okręgów dodatkowo wykrawamy świąteczny wzorek. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem część ciasteczek ze wzorkiem. Spody smarujemy konfiturą, na wierzch kładziemy ciasteczko ze wzorkiem oprószone cukrem pudrem. Dociskamy.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ