Swiąteczna krucha tarta z białą czekoladą i żurawiną

17 . 12 . 2020
Świąteczna krucha tarta z białą czekoladą z wanilią i żurawiną. Może mielibyście ochotę umilić sobie świąteczny czas takim oto słodkim wypiekiem? Jeśli tak, przepis podaję poniżej. Foremka o średnicy 26 cm, składniki na ciasto: 240g mąki pszennej, 160 g masła, 80 cukru drobnego, jedno żółtka plus ewentualnie łyżka lodowatej wody. Ciasto szybko zagniatamy. Wylepiamy nim foremkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach, po uprzednim nakłuciu widelcem w paru miejscach. 2 śmietanki do deserów 36 proc po 200 g plus 250 g mascarpone podgrzewamy, następnie zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w masie 2 tabliczki czekolady białej z wanilią bourbon. Mieszamy z dużą garścią pokrojonej świeżej żurawiny i wylewamy na upieczony spód. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy z lodówki na ok pół godziny. Przystrajamy świątecznie✨. 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ