Śliwkowe z migdałami oraz nutą wanilii i cynamonu

29 . 09 . 2022

Nawiązując do mojej ostatniej rolki podaję przepis na ciasto ze śliwkami, migdałami oraz nutą wanilii i cynamonu. Jest szybkie w przygotowaniu, ma francuskie korzenie, a piekąc je można poczuć hygge🙂

Aby je przygotować potrzebujesz:

- 300 g mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 200 g cukru trzcinowego

- 4 nieduże jajka

- łyżkę ekstraktu z wanilii

- 140 g jogurtu naturalnego

- 150 g rozpuszczonego i przestudzonego masła

- łyżkę migdałów (słupki)

- łyżkę cukru trzcinowego wymieszaną z łyżeczką cynamonu

- śliwki węgierki, u mnie 18 sztuk pokrojonych na ćwiartki

- masło i bułkę do przygotowania formy przed wlaniem ciasta

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej Piekłam w kwadratowej blaszce o boku 24 cm.

Jajka ubijamy z cukrem do puszystości i podwojenia objętości. Dodajemy wanilię, jogurt, a następnie przesianą mąkę wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia. Mieszamy już na niższych obrotach do połączenia składników. Na końcu wlewamy masło i łączymy z masą szpatułką. Wylewamy do blaszki. Na wierzchu ukladamy ćwiartki śliwek. Posypujemy słupkami migdałów oraz delikatnie cukrem z cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 170 stopni i pieczemy ok 50 minut.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ