Do przygotowania takiej oto kolacji będzie potrzebny:
- ugotowany w osolonej wodzie brokuł o wadze ok 500 g
- 70 g sera z niebieską pleśnią (wybrałam kruchy i delikatny w smaku) pokrojonego w kostkę; można też użyć sera camembert
- pół twardej sporej gruszki pokrojonej w kosteczkę
- 15 sztuk ciemnych winogron przekrojonych na pół
- 10 sztuk migdałów ze skórką pokrojonych na słupki i uprażonych
- odrobina miodu
Sos:
- 2,5 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki octu winnego
- łyżeczka miodu
Brokuła (ważne by nie przegotować) dzielimy na małe cząstki i mieszamy w naczyniu z sosem. Odstawiamy na chwilę. W tym czasie kroimy resztę składników.
Brokuła wykładamy na półmisek, dodajemy pozostałe składniki- ser, gruszkę, winogrona, migdały. Polewamy delikatnie miodem. Podajemy z ulubionym pieczywem.
KOMENTARZE (2)