𝒮𝒶𝓁𝒶𝒹𝑒 𝒻𝓇𝒾𝓈é𝑒 𝑒𝓉 𝒸𝓇𝑜𝓉𝓉𝒾𝓃𝓈 𝒹𝑒 𝒞𝒽𝒶𝓋𝒾𝑔𝓃𝑜𝓁 𝑔𝓇𝒾𝓁𝓁é𝓈 𝓈𝓊𝓇 𝒷𝒶𝑔𝓊𝑒𝓉𝓉𝑒.
𝒮𝒶ł𝒶𝓉𝒶 𝓏 𝒷𝒶𝑔𝒾𝑒𝓉𝓀ą 𝓏𝒶𝓅𝒾𝑒𝓀𝒶𝓃ą 𝓏 𝓈𝑒𝓇𝑒𝓂 𝓀𝑜𝓏𝒾𝓂.
Dzisiaj na wieczór, coś z mojej ulubionej kuchni francuskiej. Inspiracja pochodzi z książki „À table!” Murielle Rousseau. Jednakże przepis troszkę po swojemu zinterpretowałam, z korzyścią dla niego😉.
Dobrej jakości bagietkę kroimy na mniejsze kawałki; lekko podpiekamy je w 180 stopniach. Następnie, na pieczywo kładziemy kawałki sera koziego Crottin de Chauvignol i wkładamy z powrotem do piecyka, czekając, aż ser lekko się roztopi. Sałatę ozdobną rwiemy i polewamy musztardowym sosem winegret (oliwa, ocet, musztarda dijon, sól, pieprz i odrobina szalotki) dokładnie mieszając. Wykładamy na sałatę ciepłe kromki bagietki z serem. Całość polewamy delikatnie gryczanym, płynnym miodem oraz posypujemy uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Sałata najlepiej smakuje z wytrawnym, schłodzonym białym winem, ładnie podana i oczywiście w dobrym towarzystwie. Bon appétit🤍!
KOMENTARZE (0)