Risotto z dynią, serem pleśniowym i orzechami

10 . 12 . 2020

Nie wiem jak u Was to wygląda, ale u mnie Wigilia i pierwszy dzień świąt są bardzo tradycyjne jeśli chodzi o menu, ale w drugi dzień świąt już jest trochę inaczej...Dlatego na kolację w drugi dzień przygotuję risotto z dynią, serem pleśniowym, orzechami włoskimi i świeżym tymiankiem. Do tego schłodzone białe wino lub prosecco, planszówka, a potem świąteczny i familijny film oraz ciekawa lektura.. Risotto robimy według mojego przepisu na risotto cukiniowe.Pod koniec przygotowywania risotto dodajemy ok 250 g dyni: podduszoną wcześniej, miękką, pokrojoną w kostkę, albo jeszcze lepiej - dyniowe puree. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy kawałek sera pleśniowego niebieskiego, wg gustu. Jeśli lubicie smak sera pleśniowego można dodać więcej, jeśli niekoniecznie, mały kawałek ok. 30 g, by trochę podkręcić dość delikatny smak dyni i ryżu. Następnie łyżeczka masła. Oczywiście ser pleśniowy i masło musi się w naszym risotto rozpuścić. Zdejmujemy z kuchenki, zostawiamy chwilę, by odpoczęło. Posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi oraz posiekanym świeżym tymiankiem. U mnie jeszcze na samym końcu odrobina świeżo startego parmezanu i świeżo mielonego pieprzu. 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ