Prawdziwki z białym winem i tymiankiem

07 . 10 . 2022

Taka jesień może się nie kończyć…

Do przygotowania prawdziwków z białym winem i tymiankiem w towarzystwie kaszy potrzebujesz:

- 400 g prawdziwków

- cebulę cukrową

- 2 ząbki czosnku

- 2 torebki kaszy pęczak

- 2 łyżki śmietany 36 %

- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina

- świeży tymianek

- sól

- pieprz

- oliwę z oliwek

Na oliwie z oliwek zeszkliłam posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodałam obrane i pokrojone grzyby. Wlałam wino. Zwiększyłam moc palnika, by odparowało. Zmniejszyłam ogień i dusiłam parę minut. Na końcu dodałam śmietanę, tymianek, sól i pieprz. Zaserwowałam z ugotowaną kaszą pęczak. WSKAZÓWKA: kaszę pęczak możesz zastąpić kaszą bulgur, kaszą drobną jęczmienną czy ciemnym ryżem.

Pysznego weekendu🤍

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ