Dzień dobry🤍
Dziś zdecydowanie w powietrzu czuć zbliżającą się jesień. Jest chłodno, wilgotno, na poranną kawę na tarasie nie mam już ochoty. Myślę raczej o ciepłym śniadaniu. W mojej kuchni stoi wiklinowy koszyk. Wkładam do niego różne owoce. Zazwyczaj szybko znikają. Ale czasem coś leży, czeka i prosi😉 Tak też było z kiścią bananów. Dzisiejsze śniadanie to była dla nich ostatnia szansa. Po domu od rana roznosi się aromat - wanilii, cynamonu i bananów. Domownicy powoli się budzą… To będzie dobry dzień🤍
Do przygotowania placków owsiano-bananowych potrzebujesz:
- 5 niedużych bananów
- 2 jajka
- 2 kubeczki jogurtu naturalnego, każdy po 140 g
- 5 pełnych łyżek płatków owsianych górskich
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- łyżkę ekstraktu z wanilii
- łyżeczkę cynamonu
- 10 namoczonych i odsączonych rodzynek jumbo
- masło klarowane do smażenia
W misce rozgniotłam widelcem banany. Dodałam jajka, jogurt, zmielone płatki owsiane, pozostałe składniki oraz mąkę. Wymieszałam dokładnie ręcznie. Placki smażyłam na maśle klarowanym. Smażenie wymaga pewnej uważności. Smażę je na średniej mocy palnika. Wlewając ciasto na patelnię staram się, by placki nie były za duże i zbyt grube. Przewracam łopatką na drugą stronę, kiedy placek pod spodem ma złoty kolor. Placki potrzebują chwilę odpocząć przed konsumpcją🙂 Uważam, że nie wymagają dodatków, ale oczywiście można je delikatnie polać syropem klonowym, posypać posiekanymi orzechami czy podać z ulubionym owocami/konfiturą.
KOMENTARZE (0)