Placki z młodych warzyw

16 . 08 . 2022

Dla wielbicieli warzywnych smaków- placki z młodych warzyw.

Do ich przygotowania potrzebujesz::

- 600 g cukinii i kabaczka

- 300 g młodych ziemniaków

- 120 g młodej marchewki

- 1 cebula

- 1/4 pęczka koperku

- 1,5 ząbka czosnku

- sól

- pieprz

- 2 małe jajka

- 6 łyżek mąki

- olej słonecznikowy do smażenia


Warzywa ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kabaczka i cukinii nie trzeba obierać ze skórki. Odciskamy sok. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy łyżką i doprawiamy do smaku. Smażymy cienkie i nieduże placki, lekko je rozpłaszczając na patelni, z obu stron na złoty kolor, na średniej mocy palnika. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i dajemy im odpocząć parę minut przed spożyciem. 

 Dobrego tygodnia🤍 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ