Nale艣niki gryczane z serkiem kozim, rukol膮, orzechami i miodem.

08 . 01 . 2022

Bonjour馃

 

Pozostaj臋 nadal w moich ulubionych klimatach. My艣l臋, 偶e to galeta wprowadzi艂a mnie w taki przyjemny nastr贸j. I dlatego te偶, moja kolejna propozycja pochodzi r贸wnie偶 z kuchni francuskiej.

Galettes bretonnes kr贸luj膮 u nas w domu od dw贸ch dni i s膮 naprawd臋 godne polecenia. Bezglutenowe, gryczane  z kozim serem, rukol膮, orzechami i miodem, mog膮 by膰 interesuj膮c膮 propozycj膮, zar贸wno na obiad jak i kolacj臋.

Ciasto na nale艣niki: 

250 g m膮ki gryczanej

500 ml wody

jajko

s贸l

Mieszamy wszystkie sk艂adniki i wstawiamy co najmniej na godzin臋 do lod贸wki. Nale艣niki sma偶ymy na ma艣le klarowanym.

 

Nadzienie:

160 g twarogowego serka koziego

listki rukoli

1,5 艂y偶ki jogurtu naturalnego

par臋 upra偶onych i pokrojonych orzech贸w w艂oskich

1-2 艂y偶ki p艂ynnego miodu

roladka 150 g dojrzewaj膮cego, mi臋kkiego serka koziego

 

Serek kozi twarogowy mieszamy z 1,5 艂y偶ki jogurtu naturalnego. Po usma偶eniu nale艣nika, smarujemy jego 艣rodek serkiem, k艂adziemy listki rukoli, posypujemy orzechami. Sk艂adamy. Na wierzchu uk艂adamy plasterki roladki, powtarzamy rukol臋, orzechy i polewamy wg uznania p艂ynnym miodem. Ca艂膮 operacj臋 nadziewania i sk艂adania mo偶na zrobi膰 zar贸wno na patelni (wtedy plasterki roladki przyci艣ni臋te 艂opatk膮 na nale艣niku, zaczn膮 lekko topnie膰) lub poza ni膮, je艣li tak wygodniej馃檪

 

Bon app茅tit!

 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ