Bonjour馃
Pozostaj臋
nadal w moich ulubionych klimatach. My艣l臋, 偶e to galeta
wprowadzi艂a mnie w taki przyjemny nastr贸j. I dlatego te偶, moja kolejna
propozycja pochodzi r贸wnie偶 z kuchni francuskiej.
Galettes bretonnes kr贸luj膮 u nas w domu od dw贸ch dni i s膮 naprawd臋 godne polecenia. Bezglutenowe, gryczane z kozim serem, rukol膮, orzechami i miodem, mog膮 by膰 interesuj膮c膮 propozycj膮, zar贸wno na obiad jak i kolacj臋.
Ciasto
na nale艣niki:
250
g m膮ki gryczanej
500
ml wody
jajko
s贸l
Mieszamy
wszystkie sk艂adniki i wstawiamy co najmniej na godzin臋 do lod贸wki. Nale艣niki
sma偶ymy na ma艣le klarowanym.
Nadzienie:
160
g twarogowego serka koziego
listki
rukoli
1,5 艂y偶ki jogurtu naturalnego
par臋
upra偶onych i pokrojonych orzech贸w w艂oskich
1-2
艂y偶ki p艂ynnego miodu
roladka
150 g dojrzewaj膮cego, mi臋kkiego serka koziego
Serek
kozi twarogowy mieszamy z 1,5 艂y偶ki jogurtu naturalnego. Po usma偶eniu
nale艣nika, smarujemy jego 艣rodek serkiem, k艂adziemy listki rukoli, posypujemy
orzechami. Sk艂adamy. Na wierzchu uk艂adamy plasterki roladki, powtarzamy rukol臋,
orzechy i polewamy wg uznania p艂ynnym miodem. Ca艂膮 operacj臋 nadziewania i
sk艂adania mo偶na zrobi膰 zar贸wno na patelni (wtedy plasterki roladki przyci艣ni臋te
艂opatk膮 na nale艣niku, zaczn膮 lekko topnie膰) lub poza ni膮, je艣li tak wygodniej馃檪.
Bon
app茅tit!
KOMENTARZE (0)