Mazurek pistacjowy

31 . 03 . 2023

Ten mazurek wielkanocny jest taki jak powinien być. Sięgasz po mały kawałeczek i od razu czujesz połączenie pysznego kruchego ciasta wraz ze słodyczą kremu pistacjowo-czekoladowego. Przygotujesz go z łatwością, a on dodatkowo się odwdzięczy, pięknie ozdabiając Twój wielkanocny stół.

Aby go przygotować potrzebujesz: (składniki na owalną foremkę o długości 29 cm i szerokości 21 cm)

Spód:
30 g mąki migdałowej
70 g mąki krupczatki
170 g mąki pszennej typ 480
2 żółtka
90 g cukru
180 g masła
plus ewentualnie 1-2 łyżeczki lodowatej wody

Krem:
300 g śmietany 36 proc gęstej
125 g mascarpone
85 g białej czekolady, najlepiej w groszkach
65 g pasty pistacjowej

plus mąka do podsypania blatu, oprószenia foremki, masło do wysmarowania formy

oraz czekoladowe jajka i zielona gałązka do dekoracji

Składniki zagniatasz ręcznie lub za pomocą robota w kulę. Rozpłaszczasz i w formie grubego placka (potem ułatwi to wałkowanie) wkładasz do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia. Następnie na podsypanym mąką blacie rozwałkowujesz i wylepiasz foremkę. Nakłuwasz w paru miejscach i/lub obciążasz i pieczesz na złoty kolor w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika studzisz.

Śmietankę kremówkę wraz z mascarpone, ciągle mieszając podgrzewasz. Ale nie doprowadzasz do wrzenia. Poza palnikiem rozpuszczasz w niej czekoladę. A następnie dodajesz pastę pistacjową. Dokładnie mieszasz. Odstawiasz na parę minut. Wylewasz na przestudzony spód. Wyrównujesz i wkładasz na parę godzin lub całą noc do lodówki, by masa stężała. Ozdabiasz.

I zjadasz🤍

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ