Mazurek cytrynowy

14 . 04 . 2022
Dzie艅 dobry馃馃晩 Zaczynam od przepisu na mazurka cytrynowego. Jest smaczny, s艂odki, kwa艣ny, idealnie kruchy, pachn膮cy, wiosenny, 艣wi膮teczny i prosty do wykonania馃檪 Sp贸d: mazurki piek臋 w pod艂u偶nej i w膮skiej blaszce o wymiarze 36 na 11 cm. Podane ilo艣ci ciasta s膮 na dwie moje pod艂u偶ne blaszki. Kruche ciasto to proporcja 3 cz臋艣ci m膮ki, 2 mas艂a i 1 cukru (plus 偶贸艂tka i woda). Znaj膮c te proporcj臋 poradzi膰 sobie mo偶na z ilo艣ci膮 ciasta na ka偶d膮 wielko艣ci blaszk臋. Nadmiary ciasta je艣li zostanie mo偶na spokojnie mrozi膰 b膮d藕 zrobi膰 par臋 kruchych ciasteczek. 300 g m膮ki krupczatki (warunek konieczny馃檪) 200 g mas艂a 100 g cukru odrobina lodowatej wody 2 偶贸艂tka Z podanych sk艂adnik贸w zagniatam ciasto. Wk艂adam do lod贸wki na 15 minut w formie grubego placka owini臋tego foli膮 spo偶ywcz膮. Blaszk臋 smaruj臋 mas艂em i opr贸szam bu艂k膮. Rozwa艂kowanym ciastem wylepiam blaszk臋, nak艂uwam widelcem w paru miejscach, wk艂adam ponownie do lod贸wki na 30 minut i piek臋 w 180 stopniach ma z艂oty kolor. Nadzienie cytrynowe: Sok z 3 cytryn 3 jajka otarta sk贸rka z jednej wyszorowanej cytryny, najlepiej ekologicznej 130 cukru drobnego 100 g mas艂a W garnuszku umieszczam jajka, cukier oraz sok z cytryny ze sk贸rk膮. Roztrzepuj臋 trzepaczk膮. Wstawiam na ma艂y ogie艅. Mieszam. Dodaj臋 mas艂o pokrojone na ma艂e kawa艂ki. Mieszam ca艂y czas na ma艂ej mocy palnika, tak by mas艂o si臋 roztopi艂o. Powoli doprowadzam do zagotowania, a nast臋pnie do zg臋stnienia kremu ci膮gle mieszaj膮c. To musi troch臋 potrwa膰. Krem powinien mie膰 konsystencj臋 budyniu. Wk艂adam do lodowki na 2-3 godziny. Nast臋pnie smaruj臋 nim upieczony i ostudzony sp贸d mazurka. Ozdabiam.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ