Malinianki z waniliową kruszonką.
Aby je przygotować potrzebujesz: (12 bułeczek)
Rozczyn:
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki lekko ciepłego mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
Składniki mieszamy w miseczce i czekamy, aż rozczyn ruszy.
Ciasto:
- 300 g mąki plus mąka do podsypania
- 3 żółtka
- 110 g cukru drobnego
- 150 mleka
- 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 350 g świeżych malin
- białko do posmarowania
Kruszonka:
1 łyżka mąki
1/2 łyżki cukru drobnego
1/2 łyżki zimnego masła
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Żółtka ubijamy robotem z cukrem. Dodajemy mleko, wanilię, rozczyn z przesianą mąką. Wyrabiamy hakiem parę minut. Na koniec powoli wlewamy masło i wyrabiamy do połączenia. Przykrywamy ściereczką. Ciasto ma podwoić objętość. Posypujemy blat mąką i wykładamy ciasto. Jeśli rzadkie dodajemy jeszcze mąką- tak by można było uformować bułeczki. Wyrabiamy jeszcze chwilę ręcznie. Na każdy placuszek o wadze 50-55 g kładziemy 4-5 malin, dokładnie zlepiamy. Odkładamy na blaszkę. . Smarujemy bułeczki roztrzepanym białkiem. Posypujemy kruszonką. By ją przygotować wystarczy wymieszać składniki na kruszonkę w miseczce, masło delikatnie rozcierając palcami. Mają pozostać grudki. Bułeczki rosną ponownie pod przykryciem ok 40 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 -35 minut.
WSKAZÓWKA: bułeczki nie są słodkie mocno. Można je polukrować po wystygnięciu.
Mleko na rozczyn nie powinno być zbyt gorące ani zbyt zimne. Powinno być delikatnie ciepłe- wtedy drożdże ruszą.
KOMENTARZE (0)