Makaron żytni razowy ze szpinakiem i ricottą

21 . 01 . 2022
Dzień dobry🤍 Zostawiam dziś inspirację na weekendową szybką kolację. Muszelki z żytniej mąki razowej nadziewane szpinakiem z ricottą. Jak u Was z ciemnym makaronem? Ja akurat lubię, moje dzieci kręcą nosem niestety i preferują jasny, ale nie ustaję w próbach zachęcania🙂 Makaron żytni oprócz wysokiej zawartości błonnika, jest żródłem wielu cennych składników dla organizmu, ma także niższy indeks glikemiczny niż makaron biały. A zatem warto próbować🙂 Na łyżce oliwy z oliwek podsmażyłam dwie pokrojone szalotki oraz dwa ząbki czosnku. Dodałam 350 g szpinaku posiekanego. Kiedy szpinak zmniejszył znacznie swoją objętość, dodałam 250 g ricotty. Następnie całość wymieszałam z dwoma łyżkami niegęstego jogurtu naturalnego. Doprawiłam solą, pieprzem i dużą ilością świeżo startej gałki. Ugotowałam ok 250 g muszelek, następnie nadziałam je przygotowanym sosem. Posypałam uprażonymi orzeszkami piniowymi. Całość włożyłam na chwilę do piekarnika do 160 stopni, ale nie na długo, by makaron nie stwardniał, a jedynie nabrał odpowiedniej temperatury. Tak przygotowane muszle można podać również z sosem pomidorowym lub ewentualnie z beszamelem. Muszle można zastąpić innym kształtem makaronu. Dobrego weekendu🤍🤍🤍

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ