Dobry wieczór🤍
Trochę czas mi się ostatnio skurczył, ale już powinno być lepiej🙂
U wszystkich nastał grudniowy klimat… a u mnie jeszcze jeden obiecany przepis,w klimacie bardziej jesiennym, się zawieruszył🙂
A więc publikuję z lekkim opóźnieniem i postaram się, by było już na profilu, tylko świątecznie w nadchodzącym czasie.
Ten przepis to doskonała propozycja dla zabieganych, na kolację lub obiad. Makaron z dynią, porem i orzechami. Polecam!
Gotujemy 300 -400 g makaronu.
Na maśle podsmażamy pokrojonego i oczyszczonego jednego dużego pora przez około 5 minut. Następnie dodajemy 400 g obranej dyni pokrojonej w kostkę. Dodajemy 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu oraz 3-4 łyżki śmietany 18 procentowej. Mieszając od czasu do czasu czekamy, aż dynia zmięknie. Przyprawiamy obficie, świeżo startą gałką, solą i pieprzem. Posypujemy uprażonymi i pokrojonymi orzechami włoskimi. Na podstawie przepisu z książki Makarony, wielka księga kucharska.
KOMENTARZE (0)