Łosoś na pierzynce z porów

02 . 02 . 2023

Saumon sur son lit de poireaux to propozycja na szybki do przygotowania obiad czy kolację. Kuchnia polska jakoś pora za bardzo nie kocha. Dodajemy go głównie do bulionów i surówek. Kuchnia francuska za to, mam wrażenie lepiej wykorzystuje jego potencjał. Na profilu i na stronie znajdziecie inspiracje na inne dania z porów- tartę z porami i Comté, zupę krem z porów z białym winem i tymiankiem czy grillowane pory z winegretem i jajkiem w koszulce.

Przepis na danie ze zdjęcia zamieszczam poniżej:

Porcja dla 5 osób:

- 500 g fileta z łososia, najlepiej ekologicznego lub oceanicznego

- 250 -300 g ciemnego ryżu lub kawałki chrupiącej bagietki

- 4 spore pory

- sól, pieprz

- kawałek cytryny do skropienia ryby

- jeden ząbek czosnku do natarcia ryby

- odrobina oliwy z oliwek na patelnię grillową

- masło klarowane Rybę kroimy na kawałki. Solimy, delikatnie pieprzymy, skrapiamy cytryną i nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku. Odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie ciemny ryż. Pory myjemy i kroimy na małe części- część białą oraz kawałek zielonej. Na maśle klarowanym lub oliwie dusimy. Por powinien zmięknąć oraz zmniejszyć swoją objętość. Doprawiamy solą i pieprzem. Rybę grillujemy na patelni grillowej. Podajemy z ugotowanym ryżem, na duszonych porach. Bon appétit! 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ