Dzień dobry🤍
Zgodnie z obietnicą sprzed paru dni dzielę się przepisem na połączenie kwaśnego rabarbaru, słodkiej bezy i lekko migdałowego spodu. Całość jest delikatna, kwaśność miesza się ze słodyczą, pianka rozpływa się w ustach, a beza pięknie chrupie. To pozycja uwielbiana przez moją maturzystkę🤍
Przepis na tortownicę o średnicy 21 cm. Spód:
2 żółtka
80 g cukru
50 g zmielonych migdałów
160 g masła
120 mąki pszennej
70 g mąki krupczatki
masło i bułka tarta do posmarowania i oprószenia foremki
3 łyżki płatków migdałowych
Nadzienie:
800 g rabarbaru
1,5 łyżki cukru
2 łyżki płatków migdałowych
Beza:
130 białek
190 g cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka soku z cytryny
Składniki na spód zagniatamy i wkładamy na 40 minut do lodówki. Rabarbar myjemy, kroimy, delikatnie podlany wodą dusimy, aż troszkę zmięknie i zacznie się rozpadać. Ciastem wylepiamy spód foremki, pieczemy w 180 stopniach ok 25 minut. Obniżamy temperaturę do 160 stopni. Białka ubijamy na bezę stopniowo dodając cukier. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Upieczony spód posypujemy płatkami migdałów. Wykładamy rabarbar (jeśli wodnisty odsączamy). Przykrywamy bezą. Wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 120 stopni. Po ok 80-90 minutach wyjmujemy z piekarnika. Smacznego🤍
KOMENTARZE (0)