Kruche z rabarbarem, bezą i migdałami

06 . 05 . 2023

Dzień dobry🤍

Zgodnie z obietnicą sprzed paru dni dzielę się przepisem na połączenie kwaśnego rabarbaru, słodkiej bezy i lekko migdałowego spodu. Całość jest delikatna, kwaśność miesza się ze słodyczą, pianka rozpływa się w ustach, a beza pięknie chrupie. To pozycja uwielbiana przez moją maturzystkę🤍

Przepis na tortownicę o średnicy 21 cm. Spód:

2 żółtka

80 g cukru

50 g zmielonych migdałów

160 g masła

120 mąki pszennej

70 g mąki krupczatki

masło i bułka tarta do posmarowania i oprószenia foremki

3 łyżki płatków migdałowych


Nadzienie:

800 g rabarbaru

1,5 łyżki cukru

2 łyżki płatków migdałowych

Beza:

130 białek

190 g cukru

łyżeczka mąki ziemniaczanej

łyżeczka soku z cytryny

Składniki na spód zagniatamy i wkładamy na 40 minut do lodówki. Rabarbar myjemy, kroimy, delikatnie podlany wodą dusimy, aż troszkę zmięknie i zacznie się rozpadać. Ciastem wylepiamy spód foremki, pieczemy w 180 stopniach ok 25 minut. Obniżamy temperaturę do 160 stopni. Białka ubijamy na bezę stopniowo dodając cukier. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Upieczony spód posypujemy płatkami migdałów. Wykładamy rabarbar (jeśli wodnisty odsączamy). Przykrywamy bezą. Wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 120 stopni. Po ok 80-90 minutach wyjmujemy z piekarnika. Smacznego🤍 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ