Kopytka z bazyliowym pesto w towarzystwie pstrąga i sałaty rzymskiej z olejem lnianym i cytryną

20 . 01 . 2021
Dobry wieczór:), cieszę się, że znaleźli się chętni na przepis na weekendowy obiad. Oto on😋. Kopytka-1kg obranych ziemniaków ugotowałam oraz po chwili przepuściłam przez praskę. Ostudziłam. Dodałam 1 jajko, około szklanki mąki pszennej (z mojego doświadczenia ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków i wielkości jajka; ja dodaję od 200 do 250 g mąki zazwyczaj; należy zacząć od 200 g i ewentualnie dosypywać). Lekko posoliłam. Wyrobiłam, na posypanym mąka blacie uformowałam wałeczki, pokroiłam i ugotowałam w osolonej wodzie. Wyłowiłam po około 2-3 minutach od wypłynięcia na wierzch. Pesto bazyliowe-listki bazylii z pięciu małych doniczek z ziołami, ząbek czosnku, 2 łyżki orzeszków piniowych, 1 łyżkę startego parmezanu, szczyptę soli zblendowałam dodając partiami ok 1/3 szklanki oliwy z oliwek, następnie przełożyłam do rondelka i lekko podgrzałam przed polaniem sosem kopytek. Pstrąga rano natarłam wewnątrz świeżo zmieloną solą morską, do środka włożyłam starty ząbek czosnku i parę łodyżek natki pietruszki. Rybę również nacięłam z wierzchu i w każde nacięcie włożyłam 2 plasterki czosnku. Odstawiłam na parę godzin do lodówki. Przed upieczeniem w folii, obficie skropiłam sokiem z cytryny. Piekłam w temperaturze 180 stopni, ok. 35 minut- czas pieczenia zależy od wielkości ryby. 2 główki sałaty rzymskiej mini, umyłam, drobno pokroiłam, dodałam łyżkę oleju lnianego, 1/2 łyżki soku z cytryny i świeżą sól morską. Dokładnie wymieszałam. Smacznego i cudownego czasu razem przy stole😘. #obiad #obiadydomowe #zdrowyobiad #zdrowyprzepis #zdrowadieta #zdroweodżywianie #zdrowystylżycia #fitprzepisy #kopytka #pstrąg #pesto #salatarzymska #domowejedzenie #déjeuner #dejeunerhealthy #lunchideas #almuerzosaludable #comersano #mangersainement #mangerequilibre#fish #truite #trucha #comidasana #alimentationsaine#dinnerathome #dinnerideas #healthyfood

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ