Francuskie ciasto jogurtowe z porzeczkami i migdałami.
Nie musisz mieć wagi, ani miksera by je przygotować! Wystarczy….. opakowanie po jogurcie naturalnym.
Składniki (temperatura pokojowa)
1 jogurt naturalny
2 kubeczki po jogurcie cukru
3 kubeczki po jogurcie mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia
1/2 kubeczka po jogurcie oleju słonecznikowego
szczypta soli
3 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki migdałów w słupkach
4 łyżki czerwonych porzeczek
cukier puder do oprószenia
masło i mąka do posmarowania i oprószenia foremki
Jogurt przekładamy do miski. Wbijamy jajka. Delikatnie mieszamy. Dodajemy cukier i wanilię. Łączymy za pomocą rózgi. Dodajemy mąkę z proszkiem, sól, a potem olej. Mieszamy powoli. Na końcu wsypujemy delikatnie migdały i porzeczki. Przekładamy do formy- napełniamy do 2/3 wysokości. Może być to keksówka, tortownica lub forma do babki. Moja miała 21 cm średnicy, 9 cm wysokości. Pieczemy w 180 stopniach 30-40 minut.
Ciasto można zrobić bez owoców lub zastąpić porzeczki np morelami. Jest ultra proste i ultra szybkie w wykonaniu, polecam! Do upieczenia z dziećmi idealne.
WSKAZÓWKA: we Francji kubeczek jogurtu to 125 g
Proporcje składników na ciasto podstawowe znalazłam na www.elle.fr
KOMENTARZE (0)