Fondue

31 . 03 . 2022

Dzie艅 dobry馃馃晩

FONDUE - jedna z narodowych potraw szwajcarskich, popularna r贸wnie偶 w innych krajach np we Francji. Warta spr贸bowania, przygotowuje j膮 si臋 bardzo szybko. Pami臋tam, 偶e pierwszy raz jad艂am fondue w III klasie liceum podczas wymiany j臋zykowej w Genewie. Trafi艂am do przesympatycznej szwajcarskiej rodziny, kt贸ra w艂a艣nie na moje powitanie przygotowa艂a to danie. Potem kupowa艂am w Polsce gotowe mieszanki do przygotowania tej potrawy. W Szwajcarii widzia艂am ich te偶 obecnie du偶o, wystarczy podgrza膰 i mo偶na cieszy膰 si臋 smakiem. Samodzielne przygotowanie jest r贸wnie偶 bardzo proste. Wymaga jedynie posiadania specjalnego naczynia.


Sk艂adniki:

z膮bek czosnku 

200 g sera gruy猫re 

200 g sera appenzeller lub emmentaler 

150 ml bia艂ego wytrawnego wina, u mnie Riesling

 艂y偶eczka m膮ki ziemniaczanej

 艂y偶eczka Kirschu (nap贸j alkoholowy wytwarzany z wi艣ni)

s贸l, pieprz bia艂y

艣wie偶o starta ga艂ka


Zaczynamy od posmarowania rondelka przekrojonym z膮bkiem czosnku. Sery (co najmniej dwie odmiany, nie za twarde) najlepiej starte na grubych oczkach podgrzewamy w rondelku; kiedy zaczn膮 topnie膰, dodajemy wymieszane wino z m膮k膮 oraz pozosta艂e sk艂adniki. Mieszamy dok艂adnie do ca艂kowitego rozpuszczenia si臋 ser贸w i uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do naczynia do fondue, ca艂y czas podgrzewamy. Nabite na widelce kawa艂ki chleba maczamy w przygotowanym fondue. Podajemy z kieliszkiem bia艂ego wina. Przepis na podstawie przepisu ze strony www.bettybossi.ch Przyjemnego dnia馃 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ