Fasolka szparagowa z pomidorami i ziemniakami

17 . 09 . 2020
Wieczorową porą, do poduszki, przedstawiam moją drugą propozycję z kuchni kreteńskiej. Tak zwane danie jednogarnkowe. Zielona fasolka szparagowa z pomidorami i ziemniakami. Nie brzmi może jakoś szczególnie wyszukanie, ale jest za to bardzo smaczne! Prawdziwie grecki smak. Na oliwie z oliwek (nie żałujemy tym razem, wlewamy jej więcej niż zazwyczaj, tak by przykryła porządnie dno garnka) podsmażamy jedną dużą, pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy 500 g umytej fasolki szparagowej (końce wcześniej odcinamy), następnie ścieramy 5 mięsistych pomidorów na tarce (kroimy pomidora na pół, odcinamy część zieloną i trzemy na tarce do momentu, aż zostanie nam w ręku sama skórka). Solimy, pieprzymy, dodajemy suszone zioła, u mnie to była mieszanka ziół greckich. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 50 minut, 25 minut przed końcem dodajemy pokrojone w ćwiartki ziemniaki.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ