Fasolka szparagowa po francusku

01 . 07 . 2023

Przepis jest inspirowany kuchnią francuską (haricots verts amandine)

Fasolka w takiej postaci jest bardzo smaczna, a przyrządzenie jej zajmie Wam dosłownie chwilkę. 

Polecam🙂

-500 g fasolki zielonej
- 2 szalotki
- 1 spory ząbek czosnku
- 3 łyżki posiekanych migdałów ze skórką
- 2-3 łyżki soku z cytryny, w zależności od upodobań:)
- masło klarowane
- sól
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Odcięłam końcówki, gotowałam fasolkę w osolonej wodzie. Ma być koniecznie chrupka! U mnie trwało to 8 minut. Warto próbować fasolki podczas gotowania. Następnie, odcedziłam i włożyłam ją na chwilę do zimnej wody. Na maśle klarowanym podczas gotowania fasolki, zeszkliłam drobno posiekane szalotki oraz czosnek w cieniusieńkich plastrach. Na drugiej patelni uprażyłam posiekane migdały. Ugotowaną fasolkę przełożyłam na patelnię z czosnkiem i szalotką, dodając sok z cytryny i ciepłe migdały. Chwilę podgrzewałam całość ciągle mieszając. Oprószyłam solą morską i bardzo delikatnie pieprzem. Fasolka w takiej postaci może być samodzielnym daniem np na kolację, bądź dodatkiem do letniego obiadu. 

KOMENTARZE (1)

Agata Leszczyńska
06.01.2024 13:34:26

Zrobię

Zobacz odpowiedzi (1) / odpowiedz
Ida
07.01.2024 17:57:48

Polecam i pozdrawiam🤍

Odpowiedz

ZOSTAW KOMENTARZ